Vis RSS feed
HJEM    Søk    Logg Inn               
Oppgaver Hovedsiden :: Databasen Kari: interaktive flervalgsppgaver :: Månedens Konkurranse :: Brøkmaskinen :: Grunnskoleeksamen 2002 :: Grunnskoleeksamen 2001 :: Osloprøven 2001 :: Problemløsning I 
NM i Brøkregning

Om konkurransen | Hvordan spiller jeg? | Hvem kan delta? | Hvordan bli vinneren kåret? 

Martin Skillebekk
fra Hønefoss er regjerende Norgesmester.

  • 2012: Martin Skillebekk fra Hønefoss
  • 2011: Anders Klungre fra Hyen
  • 2010: Anders Klungre fra Hyen
  • 2009: Ingen turnering dette året
  • 2008: Toan Duy Nguyen fra Rasta
  • 2007: Stig Henning Fredheim fra BodØ
  • 2006: Ruben Spaans fra Trondheim
  • 2005: Martin Bauck fra Oslo

NRK: Fekk kjapp NM-tittel frå godstolen »

Om konkurransen Til toppen

Målet med NM i brøkregning er å heve nivået på kunnskaper i brøkregning som er basis for mange metoder og operasjoner i mer komplisert matematikk samtidig som deltakerne får gleden av å konkurrere om premier. Konkurransen stiller krav til hoderegning, multiplikasjon, divisjon og gir generelt god regnetrening. I tillegg til gode regneferdigheter er det også nødvendig med god motorikk, da tid er en avgjørende faktor. Det er fritt fram for alle deltakere å øve på Brøkmaskinen som er basis for konkurransen.

Hvordan spiller jeg? Til toppen

Du starter spillet ved å klikke på "Start spill" lenken til høyere ( knappen vises kun i den aktuelle tidsperioden for kvalifiseringsrunden ). Du må være logget inn for å spille. Hvert spill byr på 10 oppgaver som vises sekvensielt i nettleseren. For hver oppgave skal du regne ut brøken og skrive svaret inn i feltene for teller og nevner. Gå videre til neste oppgave ved å trykke <enter> knappen. Svarene er endelige: det er ikke mulig å gå tilbake for å forandre tidligere svar. Når alle oppgavene er besvart vil en ny side komme opp der resultatene og din plassering blir vist. Din gjeldende score er til enhver tid gjennomsnittet av dine 5 beste resultater. Du må derfor spille minst fem ganger for å komme på resultatlisten. Du kan spille så mange ganger du vil innen den perioden runden varer. Du har derfor alltid muligheten til å forbedre din plassering på resultatlisten.

Regler:

  • Svaret er alltid en brøk (ofte en uekte brøk). Tast inn teller og nevner som indikert.
  • Forkort brøken - Det er absolutt nødvendig å forkorte brøken i svaret, f.eks. 6/12 vil gi feil svar ettersom denne brøken kan forkortes til 1/2.
  • Fortegn - Fortegnet skrives i ruten for telleren, f.eks. -2/3 og IKKE 2/(-3)
  • Heltall - dersom svaret blir et helt tall oppgi dette med 1 i nevner, f.eks 5/1
  • Null - null skrives alltid som 0/1 (null over en).

Hvem kan delta? Til toppen

Konkurransen er åpen for alle. For å administrere konkurransen er det nødvendig å registrere deltagerne. Du registrerer deg ved å melde deg inn som medlem i matematikk.net. Alt du trenger i første omgang er en gyldig e-post adresse. Er du allerede medlem er det ikke nødvendig å registrere deg på nytt. De som deltar i finalen vil bli bedt om å registrere ytterligere opplysninger.

Hvordan bli vinneren kåret? Til toppen

De 20 beste fra kvalifikasjonsrunden blir kvalifisert til finalen, i tillegg til regjerende Norgesmester. Finalen spilles med inntil 21 deltakere. Dersom det blir ledige plasser i finalen vil disse bli fylt med deltagere fra kvalifikasjonsrunden som ikke ble automatisk kvalifisert. I finalen spiller hver deltaker brøkduell mot hver enkelt av de andre deltakerne - akkurat som i en ligatabell. Den som vinner en duell får ett poeng og den som taper får ingen poeng. Hver deltaker spiller altså opptil 20 brøkdueller. Samenlagtvinneren - norgesmesteren - er den med høyest poengsum etter at alle kampene er spilt. Dersom to eller flere deltakere ender på samme poengsum blir rekkefølgen beregnet på samme måte som i alle-mot-alle turneringer i sjakk.

Sidene utvikles og drives av enheten:
© 2000- 2024 Sivilingeniør Kenneth Marthinsen, org. no: 976 773 934.
Telefon 932 99 111 Postadr. Odvar Solbergs vei 112, 0973 OSLO
MAIL OSS