Per Oppslag

abakus

Kuleramme eller brett for å utføre regneoperasjoner. Ordet har sannsynligvis opprinnelse i det greske "ABAX", som betyr tavle eller brett dekket med støv.

De tidligste kjente kulerammene består av et brett med linjer eller groper. Brettet kan være av tre, marmor eller metall. Kulene er enten småsteine eller metallskiver som ble flyttet fra grop til grop. Slike brett har vært omtalt i historiske dokumenter i over 2000 år. Det eldste overlevende tellebrettet er "Salamis-tavlen" fra den greske øya Salamis, ca. 300 f.Kr. Man regner imidlertid med at både den Kinesiske kulerammen og tellebrettene har vært i bruk lenge før dette.

Den middelalderske europeiske kulerammen er spesielt godt dokumentert og var i bruk i det engelske finansdepartementet så sent som i 1826. Etter hvert som papir ble alminnelig tilgjengelig forsvant bruken av kuleramme i Europa.

"Moderne" kulerammer, der kulene er montert på metalltråder i en rektangulær ramme, framstår i tre varianter: den kinesiske, den japanske og den russiske kulerammen. Den vanligste kinesiske kulerammen har 13 vertikale tråder med 7 kuler hver. Rammen er delt horisontalt slik at hver tråd er delt inn med 2 kuler i den øverste rammen og 5 kuler i den nederste. De øverste kulene teller 5 enheter hver, og de nederst kulene teller 1.

Sidene utvikles og drives av enheten:
© 2000- 2024 Sivilingeniør Kenneth Marthinsen, org. no: 976 773 934.
Telefon 932 99 111 Postadr. Odvar Solbergs vei 112, 0973 OSLO
MAIL OSS